Amit Önnek tudnia kell a B12-vitamin hiányáról

641
HOZZÁSZÓLÁS:

Manapság sokan küszködnek a B12-vitamin hiányával, a hiánytünetek azonban nem mindenkinél azonosak. Jellemző, hogy amennyiben nem jut elegendő B12-vitamin a szervezetbe, vérszegénység, emésztési problémák, idegrendszeri bántalmak léphetnek fel. A B12-hiány a termékenységet is előnytelenül befolyásolja, ugyanis gátolja a megfelelő növekedést és a fejlődést. Problémát okoz a gondolkodásban, az emlékezetben, sőt a kedélyállapotra is kedvezőtlenül hat (…)

Vannak bizonyos csoportok. akik kifejezetten veszélyeztetettnek számítanak!

Elsőként a terhes és szoptatós anyákat kell megemlíteni, mivel az ő szervezetüknek a szokásosnál több B12-vitaminra van szüksége. Veszélyeztetettnek számítanak a főleg finomított szénhidrátot fogyasztók. Azok, akik sok cukrot, illetve cukros és zsíros ételeket, ugyanakkor kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmazó táplálékot vesznek magukhoz. szintén ebbe a csoportba tartoznak.

Elvileg veszélyeztetettnek számítanak a vegetáriánusok is, mivel ez a vitamin többnyire állati eredetű élelmiszerekben található meg. Természetesen esetükben is kivédhető a hiány, amennyiben odafigyelnek az étkezésükre.

Bizonyos betegségekben szenvedőknek fokozott B12-bevitelre van szükségük. A teljesség igény nélkül csak a legtöbbeket érintő betegségeket említjük:

  • gyomor és emésztési bántalmak, TGY_2012-03_156_full
  • krónikus fáradtság,
  • cukorbetegség,
  • sclerosis multiplex,
  • asztma, arcidegzsába,
  • bizonyos seborrhoeás (gyulladt, hámló) bőrbetegségek és idegrendszeri bántalmak, különféle lelki eredetű betegségek stb.

Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek tartós szedése a B12 vitamin-hiány kialakulásának irányába hat ilyen például az antibiotikumok többsége, a cukorbetegségek elleni gyógyszerek egy része, valamint a koleszterincsökkentő gyógyszerek. Az ezeket szedők mindig gondoljanak a pótlására is.

Aki elegendő B12-höz akar jutni, annak bizonyos “szabályokat” be kell tartania:

Kerülni kell a túlságosan feldolgozott ételeket, inkább nyers, teljes értékű élelmiszereket kell fogyasztani. (Ezek nem annyira a vitamin szintetizálásában, inkább az egészséges bélflóra kialakulásában és fenntartásában játszanak szerepet. Közvetve azonban a megfelelő szint biztosításához is hozzájárulnak.)

Rendszeresen szerepeljen az étrendben gomba, sörélesztő, valamint különféle szójatermék. Rendkívül gazdag B12-ben a tengeri alga is. Ma már nálunk is hozzá lehet jutni, aki pedig már kipróbálta, az tudja, hogy még az európai ízekhez szokott gyomornak is ízletes.

Lehetőség szerint egyre több ásványi anyagokban gazdag talajban termesztett, és nem szennyezett/vegyszerekkel kezelt növényi táplálékot iktasson étrendjébe, ügyelve a B12-vitaminok pótlására.

Helyes táplálkozási szokások kialakításával javítsa az emésztését, mert ez a vitamin szintetizálását segíti elő. Ebben a kérdésben nyugodtan kérje ki természetgyógyász véleményét, aki egyéb táplálékkiegészítőket is tud javasolni.

 

641
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Horváth Zoltán szerint:

    A B12 főleg állati eredetű táplálékokban található meg, mint például sertés-, marhamáj, hering, tejtermékek, tojás. Napi szervezetbe vitele részben az életkortól függ. A legnagyobb szükséglet a terhesség és szoptatás ideje alatt van (3 mikrogramm).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]