Mit kell tudni a B12-vitaminról?

644
HOZZÁSZÓLÁS:

b12A B12 – vitamin – Ciano- kobalamin 

A ciano-kobalamin a legismertebb a  kobalaminok között: vízben oldódó és hőálló anyagok csoportja, mely tagjainak közös vonása, hogy a szerkezetük egy esszenciális ásványi elemet, nevezetesen kobaltot tartalmaz.

Működési mechanizmusa

A B12-vitamin minden egyes fejlődőben lévő sejt, de legfőképpen a vérsejtek anyagcseréjében más vitaminokkal társultan, pontosabban a folsavval  – B9 -, pantoténsavval – B5 – és a C-vitaminnal együtt vesz részt.

A  B12-vitamin beépítése két fontos tényezőtől függ: a gyomornedvek savasságának mértékétől, mely az élelmiszerrel a szervezetünkbe juttatott fehérjéktől való leválását teszi lehetővé;  a gyomornyálkahártya részéről egy olyan glüko-protein kiválasztásától, melyet “lényegi faktornak” is nevezünk, és amely megköti a B12-vitamint és lehetővé teszi a vékonybélben való felszívódását, hogy aztán a vízben oldódó vitaminok között egyedülállóan elraktározódjon a májban is, nem csak az izmokban.

A B12-vitamin minden fajta sejt növekedési és -fejlődési folyamatban fontos szerepet játszik, hiszen részt vesz a  nukleinsavak, a szervezetünk genetikai anyagának – DNA és RNA – szintézisében. Hozzásegíti ezenfelül a  vörösvértesteket számszerű növekedésükhöz és normál méreteik eléréséhez, és ezáltal hozzájárul a megaloblasztos anémia – régebben “vészes” vérszegénységnek nevezett betegség – megelőzéséhez vagy esetleges gyógykezeléséhez.

A felhámszöveti sejtek elváltozásában megmutatkozó emésztőszervi megbetegedések némelyikének kezelésében is jótékonynak bizonyult, és nélkülözhetetlen az idegrendszerünk normális működéshez is. Végül pedig részt vesz még a béta-karotin A-vitaminná történő átalakításában is.

Hiányának következményei

Jóllehet a szervezetünk B12-vitamin iránti szükséglete igen csekély, és még a gyermekvárás és a szoptatás ideje  alatt sem sokkal növekszik meg, a hiánya mégis elég gyakran előfordul, ami visszavezethető a többi között étrendi okokra, így például túlzott alkohol fogyasztásra vagy vegetarianizmusra, betegségre, például a bélben történő felszívódási zavarokra, esetleg gyomorsorvadásra vagy a gyomor művi eltávolítására is.

A megaloblasztos vérszegénységen kívül a hiány legfőbb tünetei közt találjuk az idegrendszeri károsodás egyes fajtáit (végtagzsibbadás, izommozgás koordinálásának hiánya, memóriacsökkenés, idegesség, izgatottság és depresszió), a nyelv  nyálkahártyájának elsorvadását és a gyermekeknél előforduló étvágytalanságot és megkésett növekedést.

Túlzott bevitele

A B12-vitamin túlzott fogyasztásából eredő mérgezést illetően megemlítendők az allergia akár súlyosabb formái is,  melyek intravénás ellátás esetén fordulhatnak elő.

Barátai és ellenségei

Az alkohol, a kávé, a dohányfüst és a  nyugtatók lebontják a B12-vitamint. Hatását felerősíti, a többi B-vitaminon  kívül a C-vitamin, a kalcium, a vas, a kálium és a nátrium.

Előfordulása

A B12-vitamin csak az állati eredetű  táplálékainkban fordul elő:

  • máj és belsőségek;
  • vörös és fehér húsok;
  • sós vízi halak (a tenger gyümölcseit is beleértve) és édesvízi halak;
  • egész tojás;
  • tej;
  • sajtok.

A következetes vegetáriánusoknak,  akik még a halakat, tejtermékeket és a tojást is kizárják étrendjükből,  ajánlatos táplálékkiegészítőkhöz folyamodniuk a hiánytünetek megelőzésének érdekében.

644
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]